Friday, 9 October 2015

Tips Melancong ke Ho Chi Minh Vietnam

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Hari ini saya ingin berkongsi tips untuk anda yang ingin merancang melancong ke Ho Chi Minh City Vietnam. Saya sudah menjejak bumi Ho Chi Minh sebanyak dua kali. Walaupun pengalaman sebanyak dua kali ini boleh dikatakan kurang berbanding dengan mereka yang sering datang ke sini atas urusan perniagaan (memborong barang niaga), tetapi anda boleh anggap tips-tips yang bakal saya berikan ini sebagai pandangan pertama dan panduan bagi orang yang pertama kali ini ke sini.

Informasi penting semasa berada di Ho Chi Minh Vietnam:

#1 Bahasa - Kita boleh menggunakan bahasa Melayu di beberapa buah tempat seperti Benh Tanh Market dan Cho Bin Tay Market. Selain dari tempat-tempat tersebut, sila pastikan yang anda boleh berbahasa Inggeris (tetapi tidak semua orang Vietnam boleh berbahasa Inggeris juga) dan pastikan duit tukaran dalam Vietnam Dong ada untuk memudahkan anda menaiki teksi balik ke hotel HEHEHEHE (pilihan terakhir sebelum tersesat).

#2 Matawang - Benh Tanh Market dan beberapa kawasan utama membeli-belah menerima matawang Ringgit! Wow. Tapi, memandangkan sekarang ini nilai Ringgit kita sedang jatuh merudum, dicadangkan untuk membawa matawang USD dan VND sahaja kerana ada beberapa tempat sudah mula menolak matawang Ringgit kita. So sad!

#3 Pengangkutan awam - Teksi! Teksi ni penting. TOLONG jangan sesuka hati naik teksi tanpa usul periksa. Ini kerana kes penipuan teksi di Vietnam lebih kurang seperti kes penipuan teksi di Malaysia terhadap pelancong asing. Ini bukan rekaan semata-mata tetapi saya sendiri telah mengalami ditipu semasa berada di sini. Apapun, jika hendak memilih teksi, pilihan utama dan paling selamat adalah teksi Vinasun. Ingat ni - VINASUN. Teksi Vinasun ni memang highly recommended by local hotels. Tapi sebelum naik teksi Vinasun ni, tanya harga dulu berapa. Kalau tidak melebihi 200,000.00 VND boleh la anda naik. Tapi biasanya caj yang dikenakan hanyalah sekitar 130,000.00 hingga 180,000.00 VND. Jangan nak memandai naik teksi yang menawarkan meter ya melainkan meter tu bermula dengan 30,000.00 VND* (tak silap saya lah).

#4 Membeli-belah - Shopping di Benh Tanh Market. Terutama untuk lelaki, kalau tengok pemilik kedai tu cantik dan comel je, tolonglah fikir dua kali untuk singgah. Saya dah terkena dengan peniaga yang berwajah cantik dan comel ni. Perangai mereka suka memaksa dan mengatakan barangan yang dijual adalah pada harga yang paling rendah tetapi sebenarnya banyak lagi kedai-kedai lain yang menawarkan harga yang jauh lebih rendah dan terbaik! Cara mereka memaksa juga sangat menyakitkan hati dan jika kita enggan untuk membeli barang jualan mereka, mereka akan mencarut terhadap kita dalam bahasa mereka dan ada yang lebih berani tu mencarut dalam bahasa yang kita fahami sambil tengok kita atas ke bawah dan kemudian menjeling. Seriously, this happened to me! Pilihan terbaik adalah pergi ke kedai-kedai makcik-makcik, abang-abang ataupun kedai yang jenis family-business (yang ada anak, ayah, akak, mak, abang macamtu). Mereka punya adab lebih baik daripada penjual perempuan yang ada aset wajah ni.

#5 Makanan halal - Ahaaa... Yang ni best. Makanan halal? Jangan risau lah. Berlambak kat area Benh Tanh Market. Cakap je dari makanan citarasa Malaysia, Thailand hinggalah makanan tempatan yang halal boleh didapati di kawasan sekitar yang berhampiran. Ingat ye, sekitar kawasan Benh Tanh Market. Pertama kali saya datang ke sini, saya tinggal di hotel Halo yang jaraknya hanya beberapa minit ke Benh Tanh Market. Di sebelah hotel Halo terdapat sebuah restoran halal Malaysia - Thailand Cuisine dan di hadapannya pula restoran Serai Malaysia. Kali kedua saya datang ke sini pula saya pergi ke restoran Melayu dan restoran Hajah Bashiroh. Harganya standard lah, mahal sikit dari harga kita makan kat kedai jenis-jenis macam ni kat Malaysia. Sikit je.

#6 Tarikan pelancong - Yang ni saya failed sikit. Sepanjang dua kali saya berada di Ho Chi Minh, saya hanya pergi ke War Remnant Museum dan Independent Palance. LOL. Selainnya, memang pergi ke ke kawasan Benh Tanh, Cho Binh Tay dan sekitar bandar yang saya tak boleh ingat satu persatu. Tapi, jika anda berada di sana, anda akan perasan yang orang Vietnam ni lebih ramai yang menaiki motorsikal. Memang penuh dan sesak.

#7 Lapangan terbang - Lapangan terbang kat Ho Chi Minh ni kecil je tak macam kat KLIA tu ha. Tapi boleh la, tak la letih nak jalan. Tapi, kalau nak balik Malaysia tu jangan nak lambat sangat pula. Imigresen cepat je tapi pemeriksaan kastam (yeke kastam? ke imigresen? Entah la, yang tempat full scanning tu la) kena berbaris panjang dan sedikit lama kat sana.

#8 Dokumen penting - Passport yang sah je cukup lah. Tak perlu nak isi borang ketibaan dan declaration macam kita nak pergi Indonesia. Tak perlu sangat. Nak pergi Vietnam ni macam kita nak pergi Sabah Sarawak je, bezanya kena ada passport merah. Heheheh

#8 Keselamatan - Pasal keselamatan ni, saya cadangkan anda pergi ke kawasan-kawasan tumpuan sahaja melainkan anda orang yang suka cabaran. Kawasan-kawasan tumpuan ni sekurangnya boleh mengurangkan risiko kejadian tak diingini. Kat sini, penyeluk saku dan ragut banyak terjadi juga. Orang tempatan selalu mengingatkan tentang hal ni kepada pelancong-pelancong luar. Kalau ada kejadian tak diingini berlaku, sebagai contoh semasa saya ditipu dan diperas oleh seorang pemandu teksi dari muzium nak balik ke hotel, nak selamat punya pasal, saya serahkan saja duit yang ada, tapi keluar saja dari teksi saya terus ambil gambar teksi tersebut dan buat laporan polis. Polis kat sana memang saya tabik hormat sangat. Saya buat laporan dan semua pegawai polis membuat kerja yang sepatutnya, sekitar 30 minit pemandu teksi tu ditahan dan dibawa ke balai polis. Hebat tak? Dia diminta untuk memulangkan wang yang diperas tu dan diminta untuk meminta maaf. Selain itu, dia juga meminta agar kes itu digugurkan. Nasib dia baik sebab saya tarik balik kes tu, tapi saya meminta agar perkara itu dilanjutkan kepada syarikat teksi yang menggajikan dia. Well... yang penting dia tak dikenakan undang-undang negara, tapi syarikat dia perlu kenakan tindakan kat dia. Orang macam ni tak boleh nak dilepaskan seratus-peratus sewenangnya.

#9 Orang tempatan - Jangan risau ye semua. Orang Vietnam ni ramai yang mesra alam dan boleh buat kawan. Mana yang boleh buat kawan tu silalah simpan nombor telefon untuk kegunaan masa yang akan datang bila anda datang ke sini lagi. Saya buat macamni. Waktu mula-mula saya sampai ke sini, saya bertemu dengan seorang perempuan tempatan yang baru memeluk Islam dan berkahwin dengan orang Bangladesh (yang berduit) dan seorang lelaki Islam bergelar haji yang bekerja dengan konsulat Kuwait. Selain itu, saya juga bersahabat dengan beberapa orang peniaga di Benh Tanh Market di mana kali kedua saya datang ke sana, mereka semua inilah yang banyak membantu saya untuk mencari tempat makan halal, kat mana nak membeli-belah, nak buat apa, macam-macam lah. Siap bawa saya berpusing sekitar bandar lagi. Memang baik! Tapi, jangan sebarang kenal dengan orang pula ya. Kena selidik betul-betul dulu. Nasib saya baik pergi bersendirian ke sana tapi berkat dilindungi Allah swt, saya dipertemukan sahabat-sahabat yang baik ini. 

#10 Informasi lain - Dah pergi sini, jangan setakat nak beli kain-kain je, jangan dilupa kopi tempatan yang sangat sedap tak terkata! Boleh beli kat tepi jalan dengan harga sekitar RM3.00 atau 1.00USD. Selain tu, kalau nak pergi ke sana untuk membeli-belah, sila pastikan anda membeli baggage yang banyak. Ini kerana mereka kat kaunter tu susah nak bertimbang rasa walau terlebih setengah kilogram. Ada yang terlepas tu memang bernasib baik lah, macam saya. Hehehe... saya terlebih 500 gram dan dilepaskan. Tapi ramai kawan-kawan saya yang pernah pergi tetap dikenakan caj lebih muatan (berdasarkan cerita mereka). Selain daripada tu, rajin-rajinlah explore Ho Chi Minh ni, jauh sikit pun tak mengapa. Memang banyak tarikan yang ada cuma saya yang kurang berminat. Hehehe...

Kat sini, saya nak berkongsi sikit gambar-gambar sepanjang saya berada di bumi Ho Chi Minh. Scroll down please...










Baiklah. Setakat itu sahaja tips-tips yang boleh saya kongsikan. Diharap boleh memberi manfaat untuk anda yang baru pertama kali nak berkunjung ke sini. Ada pengalaman yang menarik, sila tinggalkan komen yang bernas untuk bacaan pembaca yang lain.

Wassalamualaikum.
 

Wednesday, 1 April 2015

Perancangan Melancong ke Seoul Korea (Musim Luruh)

Melancong ke Seoul Korea



Pada 30 Oktober 2015 (Jumaat), saya dan seorang rakan lagi merancang untuk melancong ke Seoul Korea dan akan berada di sana selama 4 malam 5 hari. Syarikat penerbangan pilihan kami sudah pasti Air Asia di mana pihak Air Asia banyak menawarkan tambang lebih murah daripada syarikat penerbangan lain!

Musim Luruh (Autumn)

Kenapa memilih musim luruh? Kerana kecantikan musim luruh dan cuaca sejuk pada musim itu mendorong kami lebih memilih musim luruh berbanding musim-musim yang lain. Memandangkan rakan saya juga adalah seorang photographer, sudah pasti kami ingin memilih musim yang terbaik untuk rakaman memori di sana. Seawal rancangan, kami berdua merancang untuk pergi pada musim sejuk (winter) tapi memandangkan musim tersebut sudah pastinya akan menterhadkan aktiviti kami, adalah lebih baik kami pergi pada musim luruh. Tambahan pula, pada tarikh dan bulan berkenaan adalah paling sesuai untuk kami melancong sedikit jauh keluar dari Malaysia. Menurut laman web rasmi Visit Korea, mereka turut mengesyorkan musim terbaik untuk ke Korea adalah musim luruh berbanding musim-musim yang lain.

Cuaca Musim Luruh di Seoul

Cuaca sepanjang kami berada di Seoul nanti menurut maklumat di laman web rasmi Accuweather diramal sekitar 14 celcius - 15 celcius pada waktu siang dan suhu pada waktu malam sekitar 4 celcius - 3 celcius pada waktu malam. Memang terbaik jika anda menginginkan cuaca yang membolehkan anda beraktiviti luar pada waktu siang dan malam pula boleh merasa seolah-olah berada di musim sejuk.

Perlu atau Tidak untuk Khidmat Agensi/Pemandu Pelancong?

Secara peribadi, saya memilih untuk melancong tanpa memerlukan khidmat agensi perlancongan di mana saya boleh menjimatkan sedikit sebanyak kos seluruh perbelanjaan. Tapi, untuk melancong tanpa perkhidmatan agensi perlancongan anda haruslah membuat persediaan penuh apatah lagi jika anda baru pernah menjejak kaki ke sana. Anda mesti tahu bagaimana hendak memilih lokasi hotel yang memudahkan anda, bagaimana hendak pergi ke tempat-tempat tarikan pelancong yang anda mesti pergi, bagaimana hendak mendapatkan makanan halal, dan lain-lain. Setakat ini, rakan saya ada mencadangkan untuk mengambil khidmat pemandu pelancong bersama pakej hotel, makanan halal, pengangkutan dan beberapa pakej menarik lain lagi dari seorang pelajar warganegara Malaysia yang belajar di Seoul Korea. Boleh lihat laman sosial Instagram rasmi milik pelajar tersebut di sini, Let's Jom Korea.

Menurut rakan saya, kesantaian pelajar tersebut sebagai pemandu pelancong berbanding yang lain menjadi tarikan kerana sudah pasti jiwa pelajar itu sendiri berjiwa muda dan pastinya pelancong akan gembira mendapatkan perkhidmatannya. Pakej untuk 1-2 orang untuk 4 hari 5 malam ditawarkan bermula dengan harga RM1,600.00* (rate terbaru berkuatkuasa 1 April 2015) untuk seorang. Dengan perkhidmatan tersebut, kita sebagai pelancong tidak perlu pening kepala untuk memikirkan aktiviti kita di sana kerana telah diuruskan oleh pelajar tersebut. Oleh itu, saya mempunyai dua pilihan sama ada untuk pergi ke sana tanpa khidmat agensi atau pemandu pelancong tapi harus buat persiapan dari A hingga Z ataupun ambil perkhidmatan tersebut tanpa perlu fikirkan banyak perkara, hanya perlu sediakan perkara penting untuk melancong ke luar negara sahaja. Anda boleh fikirkan juga.

Persiapan Sebelum ke Korea

Senaraikan perkara-perkara penting dan wajib untuk ke luar negara! Pastikan passport merah anda masih sah digunakan. Untuk pengetahuan anda, merujuk laman web rasmi Kementerian Penerangan Malaysia, warganegara Malaysia dikecualikan visa untuk ke sana bagi pas lawatan sosial untuk tempoh satu bulan. Oleh itu kita tidak perlu bimbang memikirkan tentang permohonan visa.

Selain itu, perkara wajib yang kita wajib bawa apabila berada di sana adalah international socket adapter kerana socket point di sana berbeza dengan Malaysia. Jangan lupa juga untuk membawa power bank untuk telefon anda! Lain-lain yang perlu disediakan juga adalah baju tebal yang sesuai dengan musim di sana, wang tunai tukaran matawang korea, makanan segera, bahan bacaan bagi menghilangkan rasa bosan dalam penerbangan sekitar 6-7 jam, sejadah dan telekung untuk memudahkan proses solat di mana-mana, beg galas untuk memudahkan pergerakan, ubat-ubatan yang dibenarkan dan itinerari keseluruhan bagi memudahkan aktiviti di sana. Itinerari adalah penting untuk mengelakkan masa terbuang dan segala aktiviti berjalan dengan lancar. 

Anda disyorkan untuk membuat tempahan hotel atau rumah tumpang lebih awal kerana kebiasaannya harga tempahan terus ke kaunter jauh lebih mahal berbanding tempahan melalui laman web. Tempahan awal juga digalakkan kerana anda wajib tahu di mana anda akan tinggal sepanjang berada di sana, adakah tempat tersebut memudahkan untuk pelancong dan berdekatan dengan tempat-tempat yang akan kita pergi, dan antara sebab lain adalah untuk mengelakkan tempat penginapan penuh atau pilihan terhad! Antara laman web tempahan hotel yang terkenal dan dipercayai adalah AgodaTrivagoBooking dan Trip Advisor. Boleh klik link yang diberikan dan buat perbandingan harga sebelum membuat tempahan. Lokasi penginapan yang biasa dicadangkan oleh pelancong dari Malaysia adalah di Itaewon kerana kawasan tersebut mudah untuk mendapatkan makanan halal kerana ramai orang Islam di sana, terdapat masjid berdekatan dan mudah untuk pergi ke mana-mana. Selain Itaewon, Jongno juga merupakan lokasi tumpuan penginapan pelancong kerana lokasinya berada di tengah nadi Seoul yang membolehkan pelancong ke tempat-tempat yang diingini. Untuk maklumat lebih lanjut, boleh rujuk di link ini Uzairothman.com dan myfir2u.

Selain itu lagi, anda harus mengkaji informasi am tentang imigresen Korea seperti di link berikut Korea Immigration Service, bagaimana hendak mendapatkan pengangkutan dari lapangan terbang ke tempat penginapan, bagaimana hendak bergerak dari sebuah lokasi ke sebuah lokasi. Untuk pengetahuan semua, sistem pengangkutan awam di Seoul sangat efisien kerana hampir meliputi semua kawasan tumpuan dan tarikan perlancongan. Antara pengangkutan awam pilihan ramai adalah keretapi bawah tanah (Subway), bas dan teksi. Teksi di sana juga turut menyediakan perkhidmatan teksi antarabangsa berwarna oren di mana pemandu diberikan sijil bertutur bahasa Inggeris. Untuk maklumat lanjut tentang pengangkutan, boleh klik link ini Kimsnet dan myfir2u.

Borang Declaration Card dan Departure Card

Jangan lupa untuk mengisi declaration card dan departure card sebelum membuat penyerahan di kaunter imigresen. Jangan risau, pembantu penerbangan sentiasa akan membantu anda sepanjang penerbangan. Mereka akan memberikan anda borang untuk diisi dan harus selesai diisi sebelum mendarat. Tapi pastikan anda membawa sebatang pen sewaktu dalam penerbangan untuk kegunaan mengisi borang.

Senarai Lokasi Tarikan Pelancong di Seoul Korea

Sebelum kita hendak ke Seoul Korea, kita mesti tahu ke mana kita hendak pergi. Bagi saya dan rakan, destinasi yang wajib kami pergi adalah taman tema Lotte World dan pulau Nami. Saya juga berniat untuk melawat bangunan SBS (Seoul Broadcasting System) di mana syarikat televisyen terkemuka tersebut telah berjaya membuat pelbagai rancangan televisyen terkenal seperti Running Man yang telah terkenal merata dunia.

Berikut adalah antara lokasi penting yang kami akan pergi nanti:

  • Pulau Nami - Terkenal kerana pernah menjadi lokasi pergambaran Winter Sonata, sebuah drama televisyen Korea yang sangat terkenal suatu ketika dahulu. Walaupun ianya sebuah pulau, tapi ia terletak di tengah sungai, bukan di tengah laut seperti yang disangkakan. Informasi dan panduan pembelian tiket ke Pulau Nami boleh rujuk ke link ini, Visit Korea dan Fieza.net.
  • Petite France - Senibina bangunan dan suasananya dipengaruhi oleh budaya Perancis. Lokasinya berdekatan sahaja dengan Pulau Nami. Tempat ini sangat cantik, teratur dan tidak terlalu luas untuk diterokai namun mampu memberikan satu kepuasan dan membuatkan pengunjung seolah-olah berada di negara Perancis. Informasi lebih lanjut di Fieza.net dan Visit Korea.
  • Taman Tema Everland - Sebuah taman tema ala-ala Universal Studios dan Disney Land tapi beridentitikan produk Korea sendiri. Sangat terkenal tapi ramai pelancong komen bahawa lokasi taman tema ini agak jauh sedikit dari pusat bandar Seoul. Informasi lebih lanjut di Fieza.net.
  • Taman Tema Lotte World - Taman tema ini lebih konvinien berbanding taman tema Everland kerana lokasi yang dekat dan mudah untuk pergi. Ramai kawan saya cadangkan untuk pergi ke sini. Tiket masuk ke taman tema ini adalah sekitar RM170.00*. Informasi lebih lanjut di Journey of My Life - Noornazuha dan Lotte World
  • Kafe Hello Kitty - Kafe ini sangat terkenal di kalangan pelancong yang meminati Hello Kitty. Terdahulu lokasinya terletak di Hongdae telah ditutup untuk sementara waktu kerana dipindahkan ke lokasi baru yang telah beroperasi semula baru-baru ini di Myeongdong.
  • Lain-lain - Sungai Han (maklumat lanjut di WikipediaImmaeverlastingstories), Itaewon (ramai komuniti muslim di Itaewon), Perkampungan Namsan Hanok (menampilkan keunikan budaya tradisional Korea), Menara Namsan Seoul (berdekatan dengan Namsan Hanok), Naamdaemun Market, Hongdae Street, Istana Gyeongbokung, Gwanghwamun Square, Myeongdong, Dongdaemun dan banyak lagi. Boleh buat carian Google. Antara sumber informasi yang boleh dipercayai adalah Wan Muhammad Hazem dan Myfir2u.
Bagi saya, membeli-belah bukan perkara yang saya suka semasa melancong melainkan benda tersebut tidak mudah didapati di Malaysia dan saya menyukainya. Apa yang saya telah senaraikan di atas adalah sekadar senarai yang akan disenarai pendek untuk kegunaan saya semasa melancong nanti.

Informasi Sampingan

Sila jangan buang segala resit pembelian anda semasa di Seoul kerana Korea mengamalkan sistem pungutan cukai GST di mana ianya tidak sepatutnya dikenakan terhadap pelancong. Oleh itu, kita boleh membuat tuntutan cukai semula di kaunter-kaunter yang ada di pusat membeli belah atau di lapangan terbang sebelum kembali ke tanah air. Untuk pengetahuan kita semua juga, di taman tema Lotte World adalah bebas cukai khas untuk pelancong asing sahaja.

Setakat ini hanya seperti di atas sahaja maklumat yang mampu saya perolehi. Bayangkan jika saya boleh pergi berdua dengan rakan saya tanpa perkhidmatan pemandu pelancong, sudah tentu saya boleh mengurangkan kos keseluruhan perbelanjaan dan boleh mencabar kebolehan diri melancong di negara orang. InshaAllah, jika tidak ada aral melintang akan dijejak jua bumi Seoul Korea sekejap masa nanti.

Jika anda ada perkara yang ingin dikongsikan sebagai panduan atau apa-apa sahaja yang berkaitan dengan aktiviti perlancongan ke Seoul Korea, tolong tinggalkan komen berguna di ruang komen di bawah.

Terima kasih!

Sunday, 29 December 2013

Bandung Indonesia (22 - 27 June 2013)

You need it. Must have!

Just a nice view from inside of airline on the high sky!

Moment captured when we just landed.

The airport - Bandara Hussein Sastranegara Bandung.

The travellers/visitors.

The hotel where I stayed.

The Rupiahs

One of the famous factory outlet shop.

At the hotel lobby.

The view of somewhere in Bandung city.

I love horse.

Just a little shopping to complete my lists in Bandung (I don't really like shopping in Bandung)

This place is awesome - Trans Studio.

One of the getaways.

The souvenirs. I bought some cool stuffs here.
Just a view - a moment captured. Hey, I was here before!

Inside of Trans Studio Mall - Bandung.
Outside view of Trans Studio Mall - Bandung.
The place where you can get fun! Theme park.

Shopping my running shoes here. Something to remember about this. Kinda stupid.
The temperature.

Rumah Mode - one of the main attraction in Bandung.
Full view of the Trans Studio Theme Park from outside.
Somewhere I don't really remember. They are selling crafts inside.
In Pasar Baru Trade Center - one of the main attraction in Bandung.  It is just like jalan TAR in KL.  But Jalan TAR is much better and have so many nicer things compare to Pasar Baru.
View from outside of Pasar Baru building.
This auntie is selling jagung bakar - she sells it with price RM3 for a jagung bakar.  Consider as expensive.
This is Kawah Ratu at Tangkuban Parahu.
A perfect crater - Kawah Ratu, Tangkuban Parahu -- Lembang.
Love the view.

The street of souvenir shops. You must know how to negotiate the price.  Some sellers sell the stuffs with so unreasonable price (high price).  Try to negotiate, make it cheaper.  But I suggest you to buy few stuffs from the sellers if they give you a good price because they make money from that business.

Somewhere around Chihampelas, Lembang.


My rates:

The cultures - 4 stars (I just love to see every people in Bandung welcoming the visitors very nice - except in Pasar Baru.  Few of them very rude.)

The shopping places - 3 1/2 stars (Just nice)

The foods - 4 1/2 stars (Love it. Love it. Love it.  Except the jagung bakar at Tangkuban Parahu.)

The accomodation - 3 1/2 stars (Just nice)

The airport - 3 stars (The airport is small - you need to queue up very long and the toilet is not supposed to be  very near with the arrival counter.  It should be hidden a bit but easy to find and reach.)

Trans Studio - 4 1/2 stars (I just love it. I will rate it 5 stars if it is so near to Bandung city. It is my very own point of view.)

Tangkuban Parahu - 4 1/2 stars (I love it so much.)

The city - 2 stars (I hate to see children became beggars)

The safety - 4 stars (During in Bandung, nothing bad happened.  Just nice without any harm.  Bandung is a safe place to visit.)

Overall, I suggest Bandung for family vacation.

Sunday, 16 September 2012

Memori Anak Lila PMU di Pantai Kem Belia Mukah

Kenangan menggamit rasa.  Masih terngiang di ingatan, suara-suara para rakan LILA bersuka ria bersama.  Dari aktiviti makan ambuyat (makanan tradisi masyarakat Borneo), BBQ hinggalah aktiviti riadah bersama Anak LILA, semuanya masih segar di ingatan.  Anak LILA memang rapat antara satu sama lain.  Jika ada adik-adik junior di Politeknik Mukah dulu, akan segera dijemput bersama-sama para senior yang berasal dari Limbang dan Lawas untuk melakukan aktiviti untuk mengeratkan jalinan kemesraan antara satu sama lain.  Kadang-kadang, ada juga rakan dari Sabah dan Labuan turut serta kerana persamaan budaya kerana keturunan kami sama iaitu Melayu Brunei atau Kadayan.

Di sini, saya teringin untuk mengabadikan gambar-gambar kenangan kami bersama untuk kali terakhir pada semester sesi Januari 2012 penghujung bulan Mac atau April tidak silap saya supaya semua boleh menyaksikan keakraban kami semua di samping ingin menyajikan pengunjung blog dengan panorama indah di Pantai Kem Belia Mukah Sarawak.











Persahabatan itu ibarat ikatan benang, semakin diikat mati, semakin sukar untuk dileraikan melainkan ada gunting yang memisahkan.  Saya sayang sahabat saya, saya sayang anak LILA.  Saya harap anak-anak LILA junior terus meneruskan tradisi senior untuk akrab antara satu sama lain demi kebaikan bersama.  Harumkanlah nama kampung halaman kita... :-)

With love,
Sofea M. Faudzi
(Ex-Senior DSK PMU)